Maribor
06.03.2014

Maribor je dobil športnico in športnika za leto 2013. Mariborski športni novinarji so z glasovi izbrali, da je športnica leta teniška igralka Tadeja Majerič. Športnik leta je kapetan nogometašev Maribora Marcos Tavares. Pri ekipah ni bilo negotovosti. Najboljša ženska ekipa je odbojkarski klub Nova KBM Branik. Mariborčanke so aktualne državene prvakinje in zmagovalke srednjeevropske lige. Najboljše moštvo je po pričakovanju Nogometni klub Maribor. Kegljači Konstruktorja so najboljši ekipa v individualnih panogah, medtem ko je najboljši trener za leto 2013, trener Maribora Ante Šimundža.

Pomlad 2014 je pred vrati, Maribor pa je dobil športnico in športnika leta 2013. Sinoči so se v Festivalni dvorani Lent zbrali najbolj zaslužni za preteklo športno leto. Kljub nekoliko poznemu datumu, saj so športniki že globoko v tem letu, je bilo zelo slovesno. To je ena redkih priložnosti, da se na kupu zberejo vsi, ki so skrbeli za odmevne mariborske športne dosežke. Večer je bil v znamenju nostalgije. Nekoč sta na mariborskem sejmišču stali dvorani B in C, kjer so igrali vrhunske košarkarske in odbojkarske tekme. Sejmišče je bilo včasih središče dogajanj, tukaj so imeli domovanje številni športni kolektivi, dokler pred tremi desetletji ni zrasla dvorana Tabor. Tudi glasbeni izbor je spomnil na čase, ko je na sejmišču odmevala popevka Vesele jeseni. Jože Kobler, Edvin Fliser, Alfi Nipič, Rudi Šantl in Čudežna polja so popestrili športni večer. Pesmi so bile namenjene Mariboru in Štajerski. Športni novinarji so v sodelovanju z Uradom za šport in Športno zvezo Maribor izbrali, da je športnica leta teniška igralka Tadeja Majerič, članica ŽTK Maribor, najboljši športnik pa je nogometaš, kapetan vijoličastih Marcos Tavares. Tadeje ni bilo na oder, se pa je oglasila iz Los Angelesa: »Zelo sem vesela, da so me izbrali za športnico leta. Počaščena sem, da sem naslednica velikih teniških igralk, ki so bile najboljše športnice v mestu.« V mislih je imela Mimo Jaušovec, Tino Pisnik in Katarino Srebotnik. Majeričeva je v konkurenci posameznic prehitela tekvondoistko Nušo Rajher in alpsko smučarko Ilko Štuhec. Tavares je bil presenečen nad izborom, a se je hitro privadil odra za najboljše. »V Braziliji sem Tavares, v Sloveniji sem Tavareš. Ampak vseeno,« je občinstvo v dvorani nasmejal Brazilec. V Mariboru mu je všeč in tukaj bo ostal. Brazilije pa v času svetovnega prvenstva ne bo obiskal. »Moram trenirati,« je dodal simpatični Marcos. V izboru je prehitel znamenite brke - Filipa Flisarja. Tretje mesto je osvojil tekvondoist Ivan Trajkovič. To je bil popoln nogometni večer, saj je tudi najboljše moštvo v mestu nogometno, NK Maribor, Ante Šimundža pa je trener leta. Bivši predsednik vijoličastih Rudi Turk, podeljevalec priznanja, je na odru Tavaresa kar objel. Še Čudežna polja so v čast vijoličastim zaigrala klubsko himno. »Soigralcem na vsakem treningu pravim, da so šampioni. S trdim delom in pravo miselnostjo postaneš šampion,» je razložil Tavares. Pri izboru ženske ekipe leta ni bilo presenečenj. Odbojkarice Nove KBM Branika so kraljice mariborskega športa. »Naši cilji v letu 2014 so jasni. Želimo osvojiti naslov državnih prvakinj in srednjeevropsko ligo. A tudi tekmice so pripravljene,« je povedala kapetanka Mihaela Planinšec. Kegljači Konstruktorja so najboljša ekipa v individualnih športih. So aktualni državni prvaki in želijo še naprej vladati slovenski sceni. »Veliko je truda in odrekanja,« je uspehe in rekordne dosežke pojasnil kapetan Franc Kirbiš.

Na prireditvi so se podelila tudi najvišja priznanja Cizljeve plakete v spomin na predvojnega vsestranskega in uspešnega mariborskega športnika Mirana Cizlja, ki ga podeljujeta Mestna občina Maribor-Urad za šport in Športna zveza Maribor za odmevne športne dosežke v članskih kategorijah, za izjemno uspešno organizacijsko  in strokovno delo pri razvoju športa.

Cizljeve plakete so prejeli: G. Branko BOHAK - za 25. letno uspešno strokovno delo v športnem plesu, Ga. Alenka BOHAK - za 25. letno uspešno strokovno delo v športnem plesu, G. Franc CIPOT – za 30. letno uspešno strokovno delo v nogometu,  G. Darko SAJE – za več kot 30. letno uspešno strokovno delo v Judo klubu Branik Broker,  Urška RUBIN - za 1. mesto v članski kategoriji STREET DANCE SHOW-u,  G. Silvo KREBS – za dolgoletno uspešno delo v šahu, G. Franc SIMONIČ – za 30. letno uspešno organizacijsko delo v šahu,  G. Mirislav DAMJANOVIĆ – za 35. letno izjemno uspešno strokovno in organizacijsko delo pri razvijanju karateja in borilnih veščin na mladino in G. Zoran MILOVANOVIČ – za uspešno delo pri promociji vrhunskega in rekreativnega športa v Mariboru.

Iskrene čestitke vsem športnikom.

Pripravil: Milan Lazarević